Nadýchané, krásne sfarbené lievance, ktoré potešia na raňajky snáď každého.
Suroviny: (na veľké 4 lievance)
Φ 3 vajcia
Φ 120 g hladkej múky
Φ 1 KL kypriaceho prášku
Φ 150 ml mlieka
Φ štipka soli
Φ ovocie, džem, sirup ...
Postup:
Žĺtka oddelíme od bielok. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh so štipkou soli.
Žĺtka, múku s kypriacim práškom a mliekom vymiešame a nakoniec opatrne primiešame sneh.
Piekla som ich na teflónovej panvici a nepoužila som ani klapku oleja. Štvrtinu cesta vylejeme na panvicu a rozlejeme po panvici. Lievance sú dosť hrubé (okolo pol centimetra) a samé ešte vyskočia. Takže sú pekne nadýchané. Páči sa mi, že do tohto cesta nejde cukor, môže sa zdať že sú lievance potom plané a bez chuti, no ovocie či džem to rýchlo napravia. No kto má rád sladké - stačí posypať cukrom.
Pečú sa dosť rýchlo a kým sa upečie jedna strana môžete druhú posypať na kúsky nakrájanými jahodami, banánom či brusnicami alebo podľa chuti. Dnes som mala deň blbec a pri otáčaní sa mi rozpadla, pri druhom pokuse otočení panvicou som sa netrafila, no na tretí a štvrtý pokus to už vyšlo! Asi som vyšla z cviku.
Nabudúce skúsim pridať nastrúhanú citrónovú kôru, mätu a hodlám vyskúšať i slanú variantu. Dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára