streda 22. mája 2013

Krupicový trhanec


Krupicový trhanec, inak známy ako Cisárove omrvinky. 
Veľmi ľahký na prípravu, hoci je to dezert je celkom sýty, tak nemajte veľké oči! Ide v podstate o obdobu krupicovej kaše, pričom počas prípravy to voní ako obyčajná praženica, no výsledok má na sto honov od praženice a keď k tomu doplníte džem, čerstvé ovocie či kompót.. mňam!


Suroviny: (2 porcie)
۩ 100g krupice
۩ 1 KL hladkej múky
۩ 250 ml vlažného mlieka
۩ 3 vajíčka - žĺtky a bielky
۩ 80 g cukru kryštálového
۩ trochu citrónovej kôry, prípadne i šťavy
۩ 50 g masla
۩ sirup, džem, ovocie, kompót, hrozienka v rume

Postup: 
Krupicu zmiešame spolu s múkou a necháme nasiaknuť mliekom zhruba na hodinu. Žĺtka vymiešame s cukrom a citrónovou kôrou a pridáme ku krupici. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Časť snehu zmiešame s krupicovo-žĺtkovou zmesou aby sme nezabili vzduch v snehu Po tomto čiastočnom zamiešaní, vylejeme krupicovú zmes do snehu, premiešame aby sa všetko spojilo čím vznikne krásne nadýchané penové cesto
Na panvici si rozpustíme maslo, a vylejeme všetko cesto. Postupne prehadzujeme (ako praženicu), hoci nám vznikne veľká palacinka, trháme ju a obraciame a opekáme zo všetkých strán

Dobrú chuť

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára