Jedná sa o teplý burger. Harmónia chutí sladkej briošky a slaného masíčka. Recept plný prekvapení a zvratov.
Tento skvost sa skladá z troch stavebných prvkov - slané masko, sladké briošky a kyslé uhorky.
Ostatné prísady ako chili omáčka, horčica (odporučila by som marhuľovú, jednoducho do plnotučnej horčice zamiešate marhuľový lekvár), kečup, syr .. etc.
1) MASO .
Príprava trvá najdlhšie, ale stojí zato.
Suroviny:
1,5 kg bravčovéj krkovičky
5 polievkových lyžíc soli
5 polievkových lyžíc kryštálového cukru
Zmiešajte cukor a soľ, touto zmesou zasypte celý kus krkovičky. Ak je väčší rozpolte ho, bude sa ľahšie dusiť, aj s ním manévrovať. Hodťe ho do pekáča, zatiahnite fóliou a nechajte odležať minimálne 6 hodín max.24h. Ja som ho nechala celú noc. Čiže myslite nato deň vopred.
Mäso pustí štavy, tie nepotrebujeme zlejte ich. Taktiež ak vám zostane na mäse prebytočná zmes cukru a soli odstráňte ju. Mäso by mohlo byť príliš slané. Podlejte ho tromi lyžicami vody a šup ho do rúry, predhriatej na 120 °C (elektrická), mäso duste okolo 6 hodín, a priebežne oblievajte výpekom. Zo všetkých strán. Pred koncom pečenia, skontrolujte mäso malo by sa rozpadať na vlákna.
Po upečení, mäso vyberte z pekáča, dajte do čistej nádoby, nechajte ho odpočinúť polhodinu a natrhajte vidličkou na vlákna a odložte.
2) BRIOŠKY
Harmónia chuti, nasládle briošky, spočiatku som sa bála, že nebudú v kombinácii s mäsom konzumovateľné, ale výsledok ma prekvapil!
Suroviny:
kvások:
65g hladkej múky,
6 gramov instantných kvasníc na pečenie (sušených),
115g plnotučného mlieka
cesto:
3 veľké vajcia (190 g)
300 g hladkej múky
120 g polohrubej múky (v krajnom prípade môžete nahradiť hladkou, ale skôr neodporúčam)
115 g zmäknutého masla
30 g kryštálového cukru
9 g soli Áno tak málo
1 rozšľahané vajíčko na potretie
sezam, mak, slnečnicové semienka, kmín alebo hrubú soľ na posypanie
Najprv si urobte kvások (logicky)
Vo veľkej mise zmiešajte suroviny na kvások - múku, instantné kvasnice a prilejte mlieko izbovej teploty, miešajte kým sa zmes rovnomerne nepremieša. zakryte utierkou do tepla aspoň na pol hodinu. Kvások vybehne a bude bublinkovať.
Do kvásku pridajte vajcia a poriadne rozmiešajte, kým nebude zmes hladká a pekne žltá. V samostatnej mise zmiešajte múku, cukor, soľ a postupne pridávajte ku kvásku s vajciami. Všetko spolu miešajte. Ručne je to naozaj veľká robota, takže zapriahnite nejakého chlapa. Mne chlapa nahradil šikovný mixér s voľbou miesenia kysnutého cesta. Síce som pri ňom občas bola zúfalá, ale nakoniec sa všetko zmiešalo. Naozaj neprepadajte panike, dajte tomu čas a všetko sa premieša. Potom nechajte na chvíľu cesto odpočinúť. Pán miešač si odpočinie tiež.
Ja som mala cesto tvrdé ako kameň, určite by sa mi ním aj nejaké to okno podarilo rozbiť. Do toho prišla rana, keď sa v recepte píše pridávajte postupne maslo. v štyroch menších dávkach. Dala som teda prvú a cesto sa miesilo, a maslo behalo kolem. Tak som tomu musela dopomôcť rukami ale zvládla som. Z kameňa sa stalo krásne vláčne cesto. Takto vypracované cesto mieste ešte aspoň 10 minút. Pripravte si olejom vymazanú misu (zľahka!) preložte do nej cesto a zakryté ho dajte do tepla kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Môjmu to trvalo cez dve hodiny.
Po nakysnutí cesto vyklope na dosku a rozrežte ostrým nožom na porcie do dlane, je to okolo 70g. Kto nemá odhad, nech si ich kľudne odváži ako ja. Cesto prepnice cez prsty, akoby ste robili batôžtek konce dobre spojte a dlaňami dotvarujte do úhľadnej gulôčky. položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Po vytvarovaní všetkých briošiek (mne vyšlo 13 kúskov), ich nechajte nakysnúť. Medzitým si môžete nastaviť rúru na 205°C, briošky pomažte rozšľahaným vajcom, posypte sezamom/makom/soľou/kmínom a pečte ani nie 15 minút, kým povrch krásne nezozlatá. Zbytočne ich nevysúšajte.
Ak ste si pripravili briošky o deň skôr ako ich mienite podávať, nezabudnite ich uschovať v igelitovom vrecku, predsa to je len kysnuté cesto.
Pred podávaním ich rozrežte a opečte na plotničke, aby boli trochu chrumkavé.
3) UHORKY
Môžete použiť svoj recept alebo môj výmysel, osobne neznášam pach octa. Preto som sa rozhodla, nakrájať čerstvú uhorku (hadovku, šalátovú) na plátky, zasypať primerane soľou a cukrom a šťavou z citróna, aby nebolo málo pridala som aj kôru z citróna, a nechala odstáť pár hodín v chlade. Prebytočnú vodu som zliala a podávala.
4) HAMBURGER
Môj spôsob podávania: Každý podľa svojej chuti. V podstate ide o princíp: na spodnú časť briošky, trochu horčice, potom veľa mäsa (teplého!), a navrch uhorku, pokvapkať trochou kečupu/chili omáčky a zakryť druhou časťou briošky.
Obžerstvo môže začať !
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára