štvrtok 21. februára 2013

Avokadovy dip

Ide víkend tak som sa rozhodla, že sem pacnem recept na Avokádový dip k tortilám. Ideálny k telke alebo na party.





Základ je samozrejme v avokáde.
Tip 1. Ak ste ešte avokádo nekupovali. Avokádo je bežne zelené alebo hnedasté, záleží od odrody. Dozreté by malo byť pevné ale trošku mäkké. Keď ho jemne pritlačíme bruškom prsta malo by sa poddať. Takže, nie že pôjdete do obchodu a budete stláčať ostošesť všetky avokáda, ako som to videla robiť minulý týždeň asi 10 ľudí. Jeden dokonca k avokádu privoniaval, čo mi prišlo zvláštne keďže pokazené avokádo je badateľne fľakaté, s priehlbinami či plesňou okolo stonky. A nemá žiadny špecifický pach (teda pokiaľ nie ste ako hlavný hrdina z románu Parfum). Asi nejaký fetišista fajnšmeker.
Ak nekupujete avokádo aby ste ho ihneď spracovali, kúpte tvrdšie a za 3-4 dni vám v teple a suchu dozrie (nie v chladničke! tam sa dozrievanie spomaľuje).
Tip 2. Z avokáda sa používa iba dužina, čiže nožom rozpolíme avokádo. Pozor v strede je veľká kôstka. Avokádo rozpolíme vyberieme kôstku (ak vám zostala hnedá šupka z kôstky na dužine aj tú dajte preč)a stiahneme zo šupy. Alebo ošúpeme najskôr, rozpolíme a vyberieme kôstku. Avokádo má máslovú konzistenciu, takže sa to môže šmýkať. Avokádo rýchlo na vzduchu oxiduje (zhnedne), preto sa odporúča pokvapkať ho citrónovou šťavou, ktorá tento proces obmedzí. Väčšinou sa avokádo nareže na mesiačiky, rozdrtí vidličkou etc.






Na Avokádový Dip potrebujeme:
- 1 avokádo
- 1/2 strednej cibule
- 2 PL citrónovej šťavy
- soľ



Avokádo olúpeme, rozdrtíme vidličkou, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a osolíme podľa chuti.
Podávame k tortila chipsom (nachos)




Dobrú chuť! 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára