nedeľa 10. februára 2013

Pošírované vajíčko



Pamätáte si na scénu z filmu Julie&Julia, kde sa Amy Adams snaží urobiť pošírované vajíčko a podarí sa jej to na nejaký 10 pokus? Neviem na 100%, že to tak bolo, ale mohlo byť.
Urobiť dokonalé pošírované vajíčko, kde je žĺtok krásne tekutý a obalený bielkom, bez toho aby sa varilo v škrupine, dá zabrať.
Do tohto boja som sa dala bez akýchkoľvek vedomostí, až potom som začala gúgliť. Prečo? Pretože keď sa ráno zobudím s nápadom na raňajky, nechce sa mi brúsiť po internete a hľadať na to triky.
Pokusov som mala 5, zjesť sa dali všetky, dokonalé ani jedno. V mojich predstavách vypadá takéto vajco inak. A neskorším zistením bol tento môj ideál potvrdený. Vďaka YúŤjub.

Skúšala som to všelijak.
Záleží od vody
pokus č. 1. Veľa vody, bez soli
pokus č.2. Menej vody so soľou - správnejší variant
pokus č.3. Voda a za lyžicu octu
Záleží aj na teplote:
pokus č.1. Vhodené vajíčko do vriacej vody, silno vriacej vody
pokus č.2. Do osolenej vody mierne vriacej vody
pkus č.3. Rozvíriť vriacu vodu, aby urobila lievik - vďaka tejto fyzike by malo bielko krásne obaliť žĺtko

Z nezdarených pokusov, zato všetkých chutných sa k výsledku najviac priblížil posledný pokus.

Ako na to?
Do mierne vriacej vody dáme za lyžicu octa, tí menej zručný môžu vajíčko najprv vyklopiť do naberačky. Vodu rozvírime lyžicou aby sa nám vytvoril vodný vír. Vajíčko vylejeme do vody, naraz cele rýchlo. Povaríme 2-3 minúty a vyberieme. Dobrú chuť.

moje pokusy




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára