utorok 23. apríla 2013

Holandaise sauce



Holandská omáčka patrí k piatim základným francúzskym omáčkam. A keďže mam slabosť pre francúzsku kuchyňu, tak som sa do nej zamilovala, a nie len pre to ale aj pre chuť!


Suroviny
♥ 1 žĺtok
♥ 1 KL vínneho octu (ja osobne neznášam pach octu, preto som ho nahradila ďalšou lyžičkou citron.šťavy)
♥ 1 KL citrónovej šťavy
♥ soľ
♥ korenie
♥ 50g rozpusteného pravého masla 

Príprava
Potrebujeme metličku a vodný kúpeľ. Do misky dáme žĺtok, osolíme, okoreníme a šľaháme nad parou, pridáme ocot a citrónovú šťavu a šľaháme, po častiach pridávame maslo, kým sa konzistencia zmení na omáčkovú, tuhšiu ale riedku, vláčnu tekutú, pomalú... nebojte sa chvíľu to zaberie času, keď som myslela že to už nezhustne, práve vtedy to začalo hustnúť. Ak sa vám zrazí pridajte trocha vody.. 



Výborná je v nezabudnuteľnom orgazme chuti - vajce benedikt, recept prinesiem neskôr. 
Ďalšie využitie je samozrejme k rybe a najväčší hit je s varenou špargľou. 

Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára