nedeľa 7. apríla 2013

Chocolate muffins with mango

Niečo rýchle, keď ma pochytí chuť na sladké .. po keksíkoch, a napolitánkach už dávno nesiaham, po všímaní si ich obsahu ich odmietam jesť, a tobôž by som nimi nepchala svoje deti (keď budú) .. 

Viem, že Maffiny nie sú dezert, ale múčnik. Naopak Cup Cake, ktorý rovnako vyzerá ale hlavným rozoznávacím znakom je, že na vrchu je väčšinou zdobený plnkou/krémom a slúži ako menšia tortička - čiže dezert! Na Slovensku si to bohužiaľ často mýlia, a videla som dokonca v Teleráne tento omyl, pričom CupCake je zložitejší o niečo zložitejší na prípravu a nikdy sa nerobí v slanom ekvivalente, ako je to u Mafinov ! 




Ako každý recept na muffiny, aj tento je Very Easy, keďže je to vymyslený recept pre američanky, a tie zväčša vraj variť a piecť nevedia. Minulý týždeň mi prišli recepty zo zbierky od Dr.Oetker, a všimla som si tam Muffiny v Krabičke.. sama seba sa pýtam to myslia vážne ?! Fakt? Neverím! Ale čo sa čudujem, po ryži v sáčku, by som sa už nemala. 




Na Mafuny, mám dva recepty, pri jednom mam napísané Vynikajúce Maffiny  a pri druhom Čokoládové Maffiny, nikdy neviem ktorý je lepší, jeden je s mliekom, jeden s vodou, jeden je so stuženým tukom, druhý s maslom. Odhliadnuc od zloženia, samozrejme že s máslom čerstvým bude lepší, ide o výsledok.. A zatiaľ sa mafiny vždy vyjedli do poslednej odrobinky.. 

Dnes som vybrala Čokoládové Maffiny 

Suroviny:
» 125 g stuženého tuku
» 60 - 80g práškového cukru (podľa vlastnej potreby, u nás príliš sladké nejde)
» 2 vajcia
» 250g polohrubej múky 


»1 kypriaci prášok
» 120 g postrúhanej čokolády (alebo 60g holandského kakaa)
» 8 - 10 lyžíc mlieka (podľa konzistencie, aby nebolo cesto príliš tuhé, ale skôr lepkavé a ťahavé) 

Náplň:
» kúsky čokolády (čím väčší obsah kakaa, tým lepšie, a ZABUDNITE na várovú čokoládu, ktorá je tuková)
» mango pokrájané na kocky 


Postup:
Stužený tuk vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme vajcia a trochu premiešame, to že to vyzerá nevábne, akoby to seklo si nevšímame. Pridáme zvyšné suroviny: múku s kypriacim práškom, čokoládu alebo kakao a mlieko. Plníme košíčky, ja o robím sáčkom na zdobenie bez špičky, nastriekam tenkú vrstvu na spodok každého košíčka položím čokoládu s mangom a doplnýme cestom po okraj košíčka, žiadne do dvoch tretín a podobne, takto budete mať krásne vysoké maffiny oku ľahodiace . 
Pečieme pri 180 °C (ja mám elektrickú rúru) asi 25 minút, pre istotu vyskúšajte špajľou. 



Tip!
Na pečenie maffinov odporúčam používať plech na maffiny alebo silikónové košíčky, do ktorých sa vkladajú papierové a až potom sa plnia ! 



Rozmýšľala som ako ich urobiť zdravšie, tak nabudúce skúsim, vymeniť bielu múku za tmavú alebo celozrnnú či špaldovú a sladiť medom. Namiesto čokolády radšej orechy a banán  a namiesto marmelády či lekváru radšej mango, ktorý urobí rovnakú službu a pritom nebude tak sladké ale skôr trochu osvieži celý dortík.  Možno nabudúce !

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára