Lasagne sú široké ploché cestoviny a ako každé pochádzajú z Talianska. Dnes som si dokonca prečítala, vraj pôvod majú už v starovekom Grécku.. no zistime až keď sa pobavím s nejakým gastrohistorikom..
Je vám dúfam jasné, že tradičný taliansky recept na lasagne, nemôže obsahovať rajčiny a zrejme ani bešamel .. však tie dorazili do Európy až v 17. storočí !! No cestoviny existvali už oveľa skôr !
Robievate si cestoviny sami doma? U nás doma jedine poctivé slíže, či už babrancové alebo slané so smotanou a tvarohom. Ale moc mi k chuti nesedia tie pseudo recepty zo slovenska na "pravé cestoviny" urobené doma. Som jednoznačne za pravé talianske, alebo aspoň cestoviny priemyselne vyrábané z tvrdenej pšenice.
Čo sa týka lasaní, pardon za poslovenčený výraz, tak tie odporúčam nikdy dopredu nepredvárať. Kto to vymyslel neviem, ale bol to absolútny ... laik.
U nás doma, ich podávame s rajčinovou omáčkou. Omáčkou z čerstvých, blanžírovaných, ošúpaných, nakrájaných, zľahka pomixovaných a osolených a samozrejme s bylinkami dochutenými paradajkami.
Mne osobne moc mleté hovädzie mäso nesedí, škoda ho. Takže používam skôr variantu bravčové mäso (pliecko alebo 2 diely pliecka a 1 diel bôčiku) alebo zo zmesi bravčového a kuracieho mäska (mastnejšie a suchšie - kuracie prsia/stehna a plecko/krkovičku), vybraného a u mäsiara pred mojimi očami pomletého... Prosím! Prosím, nemixujte mäso mixérom !
► 4 PL oleja olivového
► 1 nadrobno nakrájaná cibuľa
► 2 väčšie strúčiky prelisovaného/nasekaného cesnaku
► 250 g mletého mäsa (1/2 bravčového a 1/2 kuracieho)
► soľ
► 3 PL múky
► 1 konzervu paradajok (zn Giana) alebo čerstvé, ktoré zblanžírujeme, ošúpeme, zbavíme väščiny jadierok, a rozdrtíme
► 1 ČL čierneho mletého korenia
► oregano, bazalka podľa chuti asi za 1 ČL
► bešamelová omáčka
► 1 balenie cestovín Lasagne
► nastrúhaný tvrdý syr
Bešamelová omáčku resp. Bešamel (jedna z najzákladnejších francúzskych omáčok)
► 45-50 g masla pravého
► 3 PL hladkej múky
► 500 ml studeného mlieka
► čierne korenie, soľ a muškátový orech čerstvo postrúhaný
Máslo rozpustíme vo vyššej panvici, zasypeme múkou a vymiešame hladkú pasu. Keď táto pasta začne boptnať, pozor aby nezhnedla iba mierne zožltnúť môže, zalejeme ju studeným mliekom, a miešame, pridáme soľ, korenie a nakoniec muškátový orech. Miešame kým nezhustne.
Paradajková omáčka z čerstvých paradajok
► 6 paradajok
► soľ, korenie, bazalka a oregano, prípadne tymián
Paradajkám narežeme šupu do kríža, a na pár minutiek vhodíme do vriacej vody, vyberieme keď vidíme ako sa šupa odlepuje. Vyberieme ošúpeme, narežeme dužinu a prstami vytlačíme prebytočné jadierka, nakrájame na kocky a dáme do hrnca, zalejeme trochou vody a necháme krátko povariť, rozmixujeme a scedíme. Dochutíme soľou, korením a bylinkami. Voala!
Postup Mäsové Lasagne
Na oleji osmahneme do sklovita (nie do hneda) cibuľku, pridáme cesnak a po chvíli keď cesnak pustí arómu pridáme i mleté mäso, ktoré mierne osolíme. Mäso opražíme, za občasného miešania.
Mäsovú zmes zaprášime múkou a pridáme rajčiny aj s tou omáčkou z konzervy. Osolíme a ochutíme čiernym korením, oreganom a bazalkou. Krátko podusíme.
Do menšej zapekacej misy, alebo pekáču na lasagne (s vysokými stenami) rozložíme vedľa seba lasane, na ňu navrstvíme zmäs (áno nové slovo! zmes mäsa = jednoducho zmäs, mohlo by to prejsť, nie?) a zalejeme časťou bešamelovej omáčky. Pamätajte však, že robíte aspoň 3 - 4 vrstvy, tak aby vám to vyšlo. Na prvú vrstvu opäť naskladáme cestoviny aby zaplnili celú plochu na ne zmes mäsa a bešamel a opakujeme ešte dva krát. Poslednú vrstvu tvoria cestoviny a na nich bešamel a nastrúhaný syr.
Pečeme pri 200° zhruba 30-45 minut.. to odhadnete ked sú cestoviny už mäké.. Mojej rúre to trvá aj 48 minut.
Po upečení nakrájame, dáme na tanier, môžme posypať trochou syra a kto má rád paradajky tak si to poleje paradajkovou omáčkou.
BON APPETIT !
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára